Stimuleringsmaatregelen

Duurzame investeringen

De overheid biedt ook in 2021 regelingen die toepasbaar zijn voor een investering in ledverlichting en die deze besparingen nog interessanter kunnen maken. Meer info op Ondernemersplein

LET OP :    Deze regelingen gelden voor LED armaturen maar ook voor de montage- en installatie uren. Vraag de EIA of MIA / Vamil verklaring binnen 3 maanden aan.

Informatieplicht duurzame investeringen vanaf 2019

Onderdeel van het bereiken van klimaatdoelstellingen is de plicht voor bedrijven om hun stappen in het reduceren van energieverbruik te melden. Per 01-07-2019 is men verplicht om deze inspanningen zelf te melden (voor bedrijven die meer dan 50.000 kWh per jaar verbruiken) zodat het toezicht kan worden verscherpt en er meer resultaten worden bereikt. LED verlichting is inmiddels vrijwel altijd binnen 2 jaar terugverdiend dus zal voor vele bedrijven een zeer interessante bijdrage naar CO2 neutraal kunnen zijn.

Kantoorgebouwen minimaal naar energielabel C

De overheid heeft de verplichting opgelegd dat er per 01-01-2023 geen kantoren (groter dan 100 m²) meer zijn met een energielabel lager dan C. Begin 2021 blijkt dat ca. 62% van de 65.000 kantoren hier nog niet aan voldoet. Door te investeren in LED verlichting kunt u hier een aanzienlijke stap in zetten. De besparing en lange levensduur maken u klaar voor de toekomst en scheppen door de aanzienlijke kostenverlaging financiële ruimte om ook andere groene investeringen te doen waarvan de terugverdientijd wellicht langer is.

Voor meer informatie:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/bedrijfskosten_en_investeren/investeringsregelingen

Steeds meer lichtbronnen worden door de EU vanwege het hoge verbruik in de ban gedaan. Zo is TL verlichting per 01-09-2021 aan de beurt en mogen de volgende lampen nu al niet meer worden geproduceerd of geïmporteerd.

Bovenstaande eenheden zijn verkrijgbaar in LED waarbij tot 80% op verbruik valt te sparen. Ook op TL en PL verlichting (zowel T8 als T5) is tot 68% op verbruik te sparen.

KIA / MIA / Vamil

Kleinschaligheids Investerings Aftrek is toepasbaar voor LED verlichting. Als u een bedrag tussen € 2.301,- en € 306.931,- investeert in bedrijfsmiddelen voor uw onderneming kunt u van deze regeling gebruik maken.  In dat geval kunt u 28%, tot een maximum van € 15.470,- aftrekken van uw fiscale winst.

Naast de KIA is het mogelijk ook gebruik te maken van extra regelingen. In het geval van de nieuwbouw of grondige renovatie van een pand is dit de MIA / Vamil en in de andere gevallen is dit de EIA. Let ook op lokale initiatieven en gemeentelijke stimuleringsmaatregelen. Met LED verlichting gaat het stroomverbruik tot 75% naar beneden en dit past veelal ook in de doelstellingen van de regionale overheid.

EIASundstrom1

Energie Investerings Aftrek in 2021 is bruto 45 % en bij een tarief van 25% is uw netto voordeel op de investering  11,25%. In 2020 was een hoge Lumen/Watt verhouding ofwel armatuur efficiëntie de graadmeter voor de toepassing van de EIA.  Voor 2021 geldt is de levensduur en terugloop van de output bepalend en is er dus geen grens aan de Lumen/Watt verhouding. De eis die hierbij gesteld wordt is een L90:B50 >50.000. Hierbij staat de L-waarde voor de levensduur en de B-waarde voor het faalpercentage; bij een L90:B50 >50.000 zal tenminste 50% van de armaturen na 50.000 branduren nog tenminste 90% van zijn oorspronkelijke lichtintensiteit (Lumen output) behalen, getest volgens het protocol LM-80. Deze regeling is niet voor non-profit organisaties en particulieren.